Katonanemzedéki Találkozó 2019.10.07-08.

"Az ember csak annyit ér, amennyi hasznot hajt embertársainak, hazájának s ezáltal az egész emberiségnek." Széchenyi István

Ezen felemelő szavak szellemében zajlottak a rendezvény eseményei.

A BEOSZ szervezésében huszonnyolcadik alkalommal szervezték meg október 7-én, hétfőn a Katonanemzedéki Találkozót, amelynek üzenetét Benkő Tibor honvédelmi miniszter újságírói kérdésre így foglalta össze: az elmúlt évtizedek alatt a honvédség kötelékéből kivált katonákról való gondoskodás kötelesség, de ennek a figyelemnek kölcsönösnek kell lennie, hiszen a hadsereg is számít – elsősorban honvédelmi és haderőfejlesztési programjának végrehajtása során – a katonaelődök aktív szerepvállalására. „Azt szeretnénk, hogy a ma szolgálatot teljesítő katonák és elődeik közösen valósítsák meg azt a társadalmi feladatot, amelynek egyik legfontosabb eleme ma a hazafias és honvédelmi nevelés”, jelentette ki a tárcavezető.

Az eseménynek a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége volt házigazdája: az eltelt harminc év alatt tizenegy emlékoszlopot állítottak már szerte az országban a katonanemzedékek összetartozásának szimbólumaként. Az ünnepségen a Himnusz hangjai után főhajtással tisztelegtek az aradi vértanúk és az elmúlt évben elhunyt bajtársak emléke előtt. Az első koszorút Benkő Tibor honvédelmi miniszter helyezte el a helyszínen, majd őt követték a különböző katonai és civil szervezetek tagjai, képviselői. A megemlékezést a Szózat és a Magyar takarodó zárta, majd a találkozó a Pákozdi Művelődési Házban folyatódott, ahol a tárcavezető egyebek mellett a Zrínyi 2026 haderőfejlesztési program részleteiről adott tájékoztatót.

A rendezvény délutánján és második napján a Balatonakarattya-i Honvéd üdülőben zajlottak a kapcsolódó rendezvények. Főzőverseny erősítette a generációk összetartozását.

A második napon nagyon színvonalas előadások keretében a leg autentikus előadó előadásában ismerhettük meg a rendszerváltozás utáni honvédelemi leépítés történetét. Majd jelenlegi katonai vezetők tolmácsolásában ismerhettük meg a haderő fejlesztési terveket, megnyugvással nyugtázhattuk, hogy jó kezekben van nemzetünk biztonsága!

A rendezvények az üdülő területén emléktábla koszorúzással és fa ültetéssel fejeződtek be.

A Magyar Csendőr Bajtársi Egyesületet Bánsági Miklós és Tóth Csaba bajtársunk képviselte a rendezvényen.

Comments are closed.