Mohács 2020.08.29.

A mohácsi csata 594. évfordulója alkalmából 4 színhelyen koszorúztunk a csendőr bajtársi egyesület nevében Lőrincz István bajtársammal

Első színhely, sátorhelyi emlék park.

A megemlékezés 10 órakor kezdődött, de előtte a helyi Csele Tv riportot készített velünk érdekelte az egyenruhám és a csendőrség múltja és jeleni mibenléte, valamint Mohácshoz fűződő történelmi kapcsolatunk, a csata megítélése és történelmi, politikai következménye.

Ünnepi beszédet mondott a helyi politikai és egyházi személyek a beszédek után koszorút helyeztünk el a csata áldozatainak emlékhelyén. Utána megtekinthettük az éppen feltárás alatt lévő

tömegsír ásatási munkáit, elszomorító látvány volt látni az egymásra dobált több száz emberi maradványokat, akik még normális végtisztességet se kaphattak csak eszközök voltak egy világhódító állam ellenségei a mi HŐSEINK.

Második helyszín egy nagyon szép városi parkban felállított lengyel emlékmű ide került a második koszorú.

Harmadik helyszín a csele pataknál a csata után menekülő fiatal király tragédiájának színhelyén felállított emlékmű, ide került a harmadik koszorú.

Mivel a város központi megemlékezése csak este 7 órakor kezdődött így szokás szerint bográcsozással töltöttük ki az időt.

Este hét órakor a városvezetés megemlékezése után helyére került a negyedik koszorú is a város főterén lévő emlékműnél.

Vitéz Matolcsi András

Comments are closed.