Csendőr őrszoba a kiállításon 2017.02.17.

Az egykori csendőrök dolgozószobájának a mását is megtekinthetjük Hatvan városában megrendezett a Hatvany Lajos Múzeum kiállításán. Minden pontosan úgy van elrendezve, ahogy akkor volt, a falakon még körözési plakátok is láthatók. A megnyitó külön érdekessége volt, hogy tagtársunk Szolnoki István tiszteletbeli csendőr jóvoltából korhű egyenruhában élőben is megtekinthettük a közrend megvesztegethetetlen és rendíthetetlen őrét.

A megnyitón Horváth Richárd polgármester a kiállítás összetettségét hangsúlyozta, ami jól prezentálja az eltérő korszakokat. Kitért arra, hogy a kéklámpás szervek azért dolgoznak, hogy a közösség tagjai jól és biztonságban érezzék magukat, éppen ezért maximálisan meg kell becsülni munkájukat.

A kiállítás tulajdonosa, Gulyás István tiszteletbeli ny. rendőr alezredes egyesületünk elnökségi tagja beszédében többek között megemlékezett a budavári kitörés kapcsán hősi halált halt csendőrökről.

Gulyás István évtizedek óta gyűjti a relikviákat. Az 1956-os eseményekről is nagyon sok tárgyi és személyes emléke van: katyusalöveg, pps géppisztoly és számtalan fegyver. Teljes gyűjteményéből pedig dr. Dobozi József r. dandártábornok, a Köztársasági Őrezred utolsó parancsnokának kabátjára a legbüszkébb.

A rendvédelmi kiállítás két hónapig látogatható a Hatvany Lajos Múzeumban.

Comments are closed.