Gulág emlékművet avattak Várpalotán 2017. 02. 24.

A Gulág emlékév keretében egy pályázati lehetőséget kihasználva avattak a városból és a térségből elhurcoltak emlékére kegyhelyet a városközpontban.

A pályázaton nyertes várpalotai Marathon TKE emelte az emlékművet, szervezte az eseményt, melyen megjelent többek között Tés polgármestere, Fodor-Bödös István, valamint Katona Csaba várpalotai alpolgármester is.

Méreg József a rendezvény felvezetőjében bemutatta egyesületüket, és vázolta a negyedszázados civil szervezet eddigi tevékenységét.

Az avatási ünnepségen várpalotai iskolások szavalták a tavaly decemberben elhunyt várpalotai, a Gulágot is megjárt Völgyi József versét, valamint énekes, gitáros műsorral emlékezett Gágó Zsolt, a Palotai Turul Társaság elnöke. Gábris József az alkalomhoz illő verseket szavalt nagy átéléssel, szuggesztív erővel.

Emlékező beszédet a szervezők felkérésére Galambos István önkormányzati képviselő mondott. A képviselő többek között kiemelte, “Emlékeznünk kell azokra az atyánkfiaira, akik megjárták ezt a poklot és soha nem tértek haza, emlékeznünk kell azokra, akik bár hazajöttek, de hosszú évekig a megvetés volt az osztályrészük, emlékeznünk kell arra a Völgyi Józsi bácsira, aki megjárva a Gulágot hazatért, és volt elég bátorsága ahhoz, hogy 56-ban fellépjen a kommunista rendszer ellen. Emlékeznünk kell a családtagokra, a feleségekre, akik mellől éjszaka rángatták el férjeiket, a gyermekekre, akik félárván nőttek fel, és akik előtt csak suttogva mondhatták ki az igazságot.”

A rendezvény végén Fodor Balázs várpalotai plébános áldotta meg az emlékművet.

A koszorúzás során mintegy tucatnyi szervezet helyezett koszorút, köztük Várpalota Önkormányzata, és a Jobbik helyi szervezete. A jogfolytonos Vitézi Rend nevében Cserei Mihály VRNT koszorúzott, Balog Tamás tb. csendőr törm. pedig díszőrként vett részt.

Comments are closed.