Szeghalom csendőr konferencia 2021.

 

A Magyar Csendőr Bajtársi Egyesület tagsága meghívást kapott 2021. IX. 18-án (szombaton) 09:30 órai kezdettel Szeghalom Wenckheim-D’Orsay Kastély-múzeum és Könyvtár épületében (5520 Szeghalom, Nagy Miklós. út 2.) megtartásra került a Szemere Bertalan Magyar Rendvédelem-történeti Tudományos Társaság által létrehozott Magyar Közbiztonság-történeti Tudományos Szimpózium

XXI.

„Mundérba bújt történelem –híven, becsülettel, vitézül.”

140 éve alakult meg a

Magyar Királyi Csendőrség

című

„Domina omnium et regina ratio.”

/Mindenek úrnője és királynője az értelem./ tudományos konferencián.

 

A rendezvény szervező intézményei voltak:

Szemere Bertalan Magyar Rendvédelem-történeti Tudományos Társaság (SZBMRTT)

Szemere Bertalan Magyar Rendvédelem-történeti Alapítvány (SZBMRA)

Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének Magyar Csendőr Bajtársi Egyesülete

Szeghalom önkormányzata és a

Wenckheim-D’orsay Kastély-múzeum és Könyvtár

Rendezvény keretében értékes és színvonalas előadások hangzottak el a Magyar Királyi Csendőrség tevékenységéről. A rendezvény színvonalát emelte a számtalan csendőrségi relikvia kiállítása, amit a konferencia résztvevői megtekinthettek.

Nagy öröm volt látni néhai Furkó Kálmán nyugállományú honvéd ezredes úr csendőr nagyapjával kapcsolatos kiállítási anyagot. Az ezredes úr aktívan részt vett a rendezvény szervezésében, de a sors és a Teremtő döntése alapján csak lélekben vehetett részt a rendezvényen.

Nagy köszönettel tartozunk Kürti Béla magángyűjtő (csendőr relikviák) és Túri János tűzoltó alezredes úr (fegyveres erők és rendvédelmi relikviák gyűjtőjének), aki ezen konferencia szervezésének egyik fő motorjai voltak.

A rendezvény keretében a Magyar Csendőr Bajtársi Egyesület nevében kitüntetést és elismerést kapott posztumusz Furkó Kálmán ny. honvéd alezredes, Túri János tűzoltó alezredes, Kürti Béla és egyesületünktől Tóth László, Molnár Zsolt, valamint Szolnoki István tiszteletbeli csendőrök.  

„HÍVEN, BECSÜLETTEL, VITÉZÜL!”

Tóth Csaba elnök

Comments are closed.